Φεστιβάλ Κινηματογράφου


ΟΛΑ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

ΟΛΑ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Θεσσαλονίκη – Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Του Τάσου Αγγελίδη – Γκέντζου
Σύνταξη κειμένου: Μελίνα Μόσχου
Επιμέλεια: Μελίνα Μόσχου, Άρτεμις Πάντου, Αγνή Μακέδου

Ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη, από τρεις μαθήτριές μου που γράφουν για το φεστιβάλ του Κινηματογράφου… Κι όλα αυτά που γράφουν είναι τόσο όμορφα και συνάμα τόσο παρήγορα! Μια αισιόδοξη νότα, μια φρέσκια ματιά πάνω στα γεγονότα, μια ακατέργαστη χαρά… Οφείλουμε οι γονείς και οι δάσκαλοι να σπρώξουμε τα παιδιά μας προς τις τέχνες, οφείλουμε να τους ανοίγουμε δρόμους, να απαιτούμε την αισιόδοξη οπτική και να μη τους γεμίζουμε με τις μιζέριες και τους κομπλεξισμούς μας!
Ο εαυτός μας λοιπόν, τα θέλω και τα πιστεύω μας, οι παλιές και οι νέες ιδεολογίες μας, οι αγκυλώσεις… όλα στο περιθώριο!
Ο τόπος και ο χρόνος… ανήκουν στους νέους μας!
Λίγα λόγια για το θεσμό του φεστιβάλ…
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη από το 1960. Είναι ένα γεγονός με διεθνή ακτινοβολία, καθώς από το 1992 το φεστιβάλ απέκτησε διεθνές κύρος. Επίσης, αποτελεί απόδειξη του ότι η τέχνη δε μιλάει με αξίες οικονομικές αλλά αισθητικές, αφού το φεστιβάλ κινείται γύρω από την τέχνη και απευθύνεται σε σινεφίλ και «έμπειρους» θεατές. Η κινηματογραφική αυτή γιορτή λαμβάνει χώρα στο στολίδι του Θερμαϊκού, την όμορφη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, masterclasses, αφιερώματα σε σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις που μεταμορφώνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε έναν τόπο πολιτιστικής ανακάλυψης με άξονα την Έβδομη Τέχνη.
Το φετινό φεστιβάλ…
Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, πραγματοποιείται φέτος από τις 2 ως τις 11 Νοεμβρίου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί 150 ταινίες στη φετινή 53η διοργάνωσή του, οι οποίες προέρχονται από 54 χώρες του κόσμου. Εξέχουσα προσωπικότητα αυτού του δεκαήμερου είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, στον οποίο γίνεται αφιέρωμα για το έργο, τη ζωή και την προσωπικότητά του. Προς τιμήν του θα προβληθούν τρεις ταινίες – σταθμοί στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, «Ο θίασος» (1974), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984) και «Τοπίο στην ομίχλη» (1988). Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην οποία η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, θα ταξιδέψει το κοινό στις μουσικές των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Η πρεμιέρα…
Προσαρμοσμένο στους ρυθμούς της κρίσης, το φεστιβάλ έκανε λιτή πρεμιέρα την Παρασκευή 2/11 στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Όπως τόνισε ο διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης στον εναρκτήριο λόγο του «Το 70% του προϋπολογισμού του φεστιβάλ προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας». Ο δεύτερος και τελευταίος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο πρόεδρος του Δ.Σ του φεστιβάλ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, που όπως είπε «Ο πολιτισμός είναι το σημαντικότερο κεφάλαιό μας». Τη μουσική νότα στη βραδιά έδωσε το μουσικό σχήμα Milky Lady & The Cookies σε ρυθμούς σουίνγκ, ενώ συνόδευσε χορευτικά η χορευτική ομάδα Jitterbugs.
Η ταινία…
Η ταινία που προβλήθηκε στην πρεμιέρα του φεστιβάλ είναι το “Holy Motors” του Γάλλου σκηνοθέτη Λεός Κοράξ. Πρόκειται για τη σουρεαλιστική περιήγηση ενός ανθρώπου στους δρόμους του Παρισιού μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας αλλάζει ρόλους και μεταμορφώνεται από ζητιάνο σε επιχειρηματία και από δολοφόνο σε οικογενειάρχη. Η ταινία έχει γενικά πολύ θετικές κριτικές, εντυπωσίασε στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών και είναι υποψήφια για το βραβείο “Palme d’ Or”. Διατρέχεται από την αρχή ως το τέλος από έντονο το στοιχείο του σουρεαλισμού, που την κάνει εξαιρετικά δύσκολα κατανοητή για το μέσο θεατή, τόσο δύσκολα που εμείς δεν την καταλάβαμε…! Απευθύνεται σε ειδικό κοινό. Κατά τη δική μας άποψη, η ταινία αφήνει πολλά ερωτηματικά και έχει πολλά κενά σημεία που δε συνδέονται με ομαλό τρόπο. Η ταινία ξεκινάει με μία σκηνή η οποία δεν έχει καμία σχέση με το υπόλοιπο έργο και που κατά τη γνώμη μας δεν προσφέρει τίποτα στην υπόθεση. Επιπλέον, τελειώνει με μία σκηνή σε ένα περίεργο πάρκινγκ με λιμουζίνες που μιλάνε ,και αυτή είναι ίσως η μοναδική σκηνή που συνδέεται με τον αινιγματικό τίτλο της ταινίας. Κατά τα άλλα, μπορούμε να πούμε πως θετικό στοιχείο της ταινίας αποτελεί η ερμηνεία του πρωταγωνιστή Ντενί Λαβάν, ο οποίος υποδύεται τον άνθρωπο χαμαιλέοντα που με ευκολία μεταπηδά από τον ένα ρόλο στον άλλον.
Το πάρτι έναρξης…
Το πάρτι έναρξης του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/11, μετά την προβολή της ταινίας, στην Αποθήκη Γ’ στο λιμάνι με ώρα έναρξης 23:00. DJ Set της βραδιάς ήταν ο Αλέξης Αβδαρμάνης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο, η μουσική «ανεβαστική» και η αίθουσα πλημμύριζε από κόσμο που γιόρταζε την έναρξη του φεστιβάλ με πολλή διάθεση και κέφι. Βέβαια, στα πλαίσια της λιτότητας, που χαρακτηρίζει το φετινό φεστιβάλ, ο μπουφές ήταν αρκετά περιορισμένος σε σχέση με άλλες χρονιές- θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερος. Το γενικότερο κλίμα πάντως ήταν σίγουρα θετικό, αποζημιώνοντάς μας έπειτα από την όχι και τόσο επιτυχημένη επιλογή της ταινίας. Το πάρτι της Παρασκευής ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει η πρεμιέρα και να συνεχιστεί η κινηματογραφική γιορτή που ονομάζεται 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.